Fjällräv
© Eric Rock

WWF räddar fjällrävarna

Fjällräven här i Sverige och i Norge är akut hotad. Det finns inte alls många fjällrävar kvar, och de bor ofta jättelångt ifrån varandra vilket gör det svårt för dem att träffas.

Förr i tiden (på 1900-talet) fanns det tusentals fjällrävar här! Särskilt under lämmelår (vilket man kan kalla somrar då det kryllar av lämmel på fjället) – då kryllade det också av fjällrävar. Men, människor ville ta fjällrävens päls och jagade därför fjällrävarna tills de nästan försvann helt och hållet. Då fridlystes fjällräven – men trots det har den ändå inte riktigt återhämtat sig.

WWF hjälper fjällrävarna genom att stödja de som forskar på fjällrävar och de som hjälper fjällrävarna ute på fjället där de lever. De jobbar till exempel med att ge fjällrävarna extramat i specialdesignade matstationer, som fylls på med hundmat så att fjällrävarna inte ska svälta ihjäl under de kalla, hårda vintrarna.

Fjällräv

Panda planet har träffat WWFs fjällrävsexpert Sandra Jönsson och passade på att fråga lite om hur det är att träffa en riktig fjällräv.

Det är helt sagolikt! Fjällrävar är otroligt söta, speciellt valparna, svarar hon. De ser ut som små busiga hundvalpar och de kan leka jättemycket på lyan. De vuxna fjällrävarna är faktiskt ganska små, som en vuxen katt ungefär – men de är supertuffa! Fjällräven är ett av våra mest sällsynta däggdjur, så att få se fjällrävar busa omkring på fjället är verkligen otroligt häftigt!

Fjällräv
Sandra Jönsson fyller på foderstation

Sandra fortsätter med att berätta att ingen vet exakt hur det kommer att gå för fjällräven. Klimatförändringarna ställer till besvär för oss alla, även för fjällrävarna. Bland annat genom att trädgränsen klättrar uppåt på fjället – och med det mildare klimatet verkar även rödräven göra sig mer hemmastadd på fjället. Där hör den egentligen inte hemma, men den är dubbelt så stor som fjällräven. En rödräv tar över fjällrävens hem, äter upp fjällrävens mat och kan även bita ihjäl fjällrävar…

Men det finns hopp, numera finns det mer än 300 vuxna fjällrävar på fjället. I somras föddes över 100 valpkullar i Sverige och Norge - trots att det knappt fanns någon lämmel. Så även om det går lite långsamt, så blir fjällrävarna fler.