Noshörning
© Ola Jennersten/WWF-Sweden

Noshörning - en sällsynt bamsing

Noshörning

Noshörningarna har funnits i 60 miljoner år. Ett tag fanns det 30 noshörningsarter, men idag finns det bara fem arter kvar, och alla arterna är hotade. Det finns tre arter i Asien, och två arter i Afrika.

Riktiga bamsingar

Noshörningsungen kallas för kalv. När den föds väger den 60 kilo! Den kan snabbt stå upp, men är lite vinglig i början. Det är viktigt att komma upp på benen när man lever på en afrikansk savann – faran kan lura i det höga gräset och man måste kunna springa. Faktum är att noshörningen är ett riktigt snabbt djur, men de är dålig på att simma. Noshörningarnas favoritbad är i lerpölar. Leran skyddar både mot värme och jobbiga insekter. Perfekt!

Visste du att ...
Noshörningen är det näst största däggdjuret på land.

Noshörningens horn

Både tjuren och kon har horn. Kons horn är lite längre och smalare än tjurens horn. Tjuvjägare dödar noshörningar för att såga av och sälja deras horn. Många människor i Asien tror nämligen att pulvret från malda horn kan bota olika sjukdomar. Men det är verkligen inte sant alls, utan rent hittepå och nonsens. Hornet på en noshörning består av samma sak som våra hår och naglar.

Noshörning
Noshörning

Noshörningen är hotad

Tyvärr hotas noshörningarna, bland annat av tjuvjakt. Noshörningen ser dåligt och är lätt att smyga sig på. I Sydafrika blir noshörningarna allt färre på grund av att tjuvjägare vill åt deras horn. Det vill vi på WWF göra någonting åt!

WWF räddar noshörningarna

WWF hjälper noshörningarna genom att ge lön till parkvakter i noshörningarnas skyddade områden och genom att lära dem som lever nära noshörningarna om hur viktigt det är att alla djur finns kvar. WWF försöker också stoppa den olagliga handeln med noshörningshorn. Ibland flyttar WWF noshörningar till säkrare platser, där de kan leva i frihet.  

Här lever noshörningarna
Asien och Afrika
Noshörning

Snabba fakta

  • Lever: Asien och Afrika
  • Storlek: 1300 - 2500 kg
  • Livslängd: 35 - 50 år