Håkäring
© National Geographic Stock / Nick Caloyianis / WWF

Håkäring

– ett jättegammalt djur

Hur blir man jättegammal? Ett sätt är att göra som håkäringen; simma långsamt på stora, mörka och kalla djup.

Håkäring

En riktigt pensionär!

Håkäringen växer väldigt långsamt, cirka 1 centimeter per år. Ändå kan den bli över 6 meter lång (Längre en vanlig bil!) Hur kommer det sig? Jo, håkäringen kan bli hela 400 år gammal! 

Ett liv på botten

Den mesta tiden spenderar håkäringen nära havsbotten, från ytan till över 1 kilometer ner. Den lever långt norrut, från Sverige och upp till Arktis, så vattnet är oftast under 5 grader. (Brrr… så kallt!) Håkäringen simmar för det mesta lugnt fram över botten men kan jaga fisk, små valar och sälar. Om den hittar ett kadaver (ett redan dött djur) så äter den gärna det också. 

Hitta mat som blind

De flesta håkäringar har ett litet parasitiskt djur som sitter fast på deras ögon. Djuret äter på håkäringens öga och hajen blir så småningom blind. Håkäringen använder sitt luktsinne och sitt elektriska sinne så den klarar sig bra även fast den är blind. Alla hajar, och även deras släktingar rockorna, har detta elektriska sinne. Med det kan de känna av de svaga elektriska fält som alla djur avger. Visst är det coolt?

Visste du att...
Håkäringen kan bli upp till 400 år gammal.

Håkäringen är hotad

Håkäringen är hotad och det finns inte många av den i svenska vatten. Även fast håkäringens kött är giftigt och först kan ätas efter att ha kokats eller torkas så fiskas den i vissa länder, inte i Sverige dock. Fisket är ett problem då arten växer långsamt, först kan få ungar när den är gammal och då föder få ungar per år.

Märkning av håkäring

WWF studerar håkäringen

WWF arbetar med att studera hur dessa coola hajar rör sig och lever. Hajarna märks och olika typer av sändare fästs vid ryggfenan (hajen får inte ont av det) som ramlar av vid olika tidpunkter och när de når ytan skickar de koordinater till forskarna. På så vis visar hur hajen färdas över tid.

 

Forskarna arbetar i iskallt vatten uppe i Arktis för att vi ska lära oss mer om håkäringarna, men det finns fortfarande mycket mer vi lära oss om dessa djuphavshajar.