Flyttfåglar och stannfåglar
Flyttfåglar och stannfåglar
Under hösten är fåglarna i full fart med att äta upp sig inför vintern. Vissa ska flyga långt och andra ska klara den kalla vintern här i Sverige. Håll utkik efter fågelflockar i flyttformationer på himlen. Och spana in aktiviteten kring fågelbordet…
En del fåglar stannar här hela året, andra reser bort över vintern. Man räknar med att ungefär 90 procent av Sveriges alla fåglar flyttar till varmare platser på vintern. En del flyttar bara kort, till södra Sverige, medan andra flyttar ända till Afrika.
Matar du fåglarna?
Det är kul att mata fåglar. Då har man chansen att studera dem ganska nära. Olika fåglar tycker om olika sorts frön, så det kan vara bra att ha lite blandat om man vill få flera besökare på sitt fågelbord. Häng gärna upp några talgbollar i träden.
UPPDRAG – FÅGELSPANING
Spana fåglar vid fågelbord eller ta en promenad längs vattnet, i skogen eller en park.
Hur många olika sorters fåglar ser du? Känner du igen någon av dem? Ser du någon av dessa vanliga fåglar?
- Kråka
- Gråsparv
- Bofink
- Koltrast
- Kaja
- Sångsvan
- Ladusvala
Ser du en fågelflock på himlen. Kolla hur de formerat sig när de samlas för flytt. Ser du några som flyger i plogformation som en spets eller ett V?
Vilken fågel flyttar längst?
Den lilla stiliga silvertärnan, som bland annat häckar i Sverige, är nog den fågel som flyttar längst av alla. De grupper av silvertärnor som häckar i Arktis på sommaren och spenderar vintern i Antarktis flyger sjukt långt. Totalt flyger de så långt som ett varv runt jorden – varje år!