Regnskog

LIVET I REGNSKOGEN

Regnskogen är en fascinerande plats som myllrar av liv. Här lever färgsprakande fåglar, häftiga groddjur och både små och stora däggdjur sida vid sida. Regnskogen är en av de mest artrika platserna på hela jorden och är faktiskt hem för över hälften av alla landlevande djur- och växtarter.

Regnskog

Men först, var finns regnskogen egentligen?

Värdens regnskogar breder ut sig över ca 7% av jordens landyta och är framförallt koncentrerad till tre områden. Den största regnskogen är Amazonas i Sydamerika. Den näst största regnskogen finns i centrala Afrika och kallas för Kongobäckenet. Det tredje området finns i Sydostasien och består främst av flera stora öar som Borneo, Sumatra och Nya Guinea.

Vad kännetecknar en regnskog?

Regnskogen har ofta stor nederbörd och ett ganska jämt klimat året runt. Träden byter löv men det sker lite i taget så skogarna är därför gröna året runt.

VISSTE DU ATT?
Lövverket är på vissa ställen så tätt att det kan ta hela 10 minuter för en regndroppe att ta sig ner till marken!

                               VI BOR I REGNSKOGEN 

Okapi
Bergsgorilla
Länge trodde man att okapin var ett påhittat djur. Men det är faktiskt ett riktigt djur som lever i regnskogen i Kongo. Okapin är ett giraffdjur och har precis som giraffen små pälsklädda horn.
Gorillorna delar hela 98% av sin genetiska kod med oss människor. De visar känslor som glädje och sorg, precis som vi gör. Just bergsgorillan, som är en av flera underarter lever i de östra delarna av Kongobäckenet. 
Pilgiftsgroda
Orangutang
Det finns många olika arter av små färgglada pilgiftsgrodor. Den giftigaste är gyllene kokoigiftgroda, också känd som gul pilgiftsgroda. Giftet från en enda groda kan döda upp till 20 personer.
Den coola orangutangen kan som fullvuxen ha över två meter långa armar! Den är det största trädlevande däggdjuret och ett riktigt klätterproffs!

 

Tiger
Trädleopard
Tigern är världens största kattdjur och kan bli över tre meter lång och väga över 300 kilo! Tigerns tunga är vass och sträv som sandpapper.
Trädleoparden kallas clouded leopard på engelska eftersom fläckarna ser ut som små moln och är det enda större kattdjuret som kan klättra nedåt med huvudet först.

 

Regnskogen är hotad

Förutom att vara hem åt alla dessa fantastiska djur är regnskogen även hem för många människor. Regnskogen ger oss också mat, mediciner och rent vatten. Dessutom binder träden och växterna kol i sina stammar och blad och bromsar på så sätt klimatförändringarna. Det är alltså viktigt att vi ser till att bevara och skydda den fantastiska skogen!

Men på bara 100 år har hälften av jordens regnskogar försvunnit. Det största hotet är avskogningen – ofta blir regnskogen istället till mark för industriellt skogs- och jordbruk. Men det finns hopp! Regnskogen går att rädda!

Detta gör WWF:

  • Arbetar för långsiktiga lösningar för att bevara regnskogen
  • Uppmuntrar företag att producera och använda trä- och skogsprodukter från hållbara skogsbruk
  • Arbetar med lokalbefolkningen och myndigheter för att stoppa illegal avverkning.

Det här kan du göra:

  • Påverka andra: berätta, gör en film, sätt upp lappar, skriv en insändare. Inspirera och utmana andra att engagera sig för att rädda regnskogen!
  • Minska konsumtionen: ordna klädbytardag, köp second hand, sy nytt av gammalt. Kolla också efter certifierade produkter som kommer från regnskogen – håll utkik efter Krav, Rainforrest Alliance och Fair Trade!
  • Bli matsmart: Testa olika vegorecept och byt ut en tråkig kötträtt mot en ny vegofavorit! Se till att produkter som innehåller palmolja är certifierad enligt RSPO eller är ekologisk.
  • Köp alltid FSC-certiferade träprodukter: Om ni ska köpa nya möbler så se till att de alltid är FSC-certifierade!