Rädda humlorna!

Humlor och bin är pyttesmå superhjältar! De pollinerar våra blommande växter och utan dem skulle vi inte få några frukter och bär. Men de blir allt färre så vi måste hjälpas åt att rädda dem! Här är tre smarta sätt att hjälpa våra pollinerande vänner:

• Fixa en bi-vattnare

Bin och humlor flyger långt och pollinerar tusentals växter varje dag. De jobbar hårt och blir törstiga. Då behövs en säker vattenkälla där de inte riskerar att drunkna …


Foto: WikimediaCommons / Tortuosa; Jenny Lundell
GÖR SÅ HÄR:
Häll vatten i en pajform eller liknande. Lägg sedan i fullt med små stenar eller spelkulor som bina kan landa på, så att de inte riskerar att drunkna när de dricker. Ställ vattnaren nära blommor och grönska där bin brukar trivas.  

• Bjud på middag!

Humlor heart blommor! Har du en trädgård, balkong eller kanske en blomlåda utanför fönstret? BRA! Se till att där finns mumsiga blommor!


Några favoriter är lavendel, påsklilja, ljung och kärleksört. De gillar också fruktträd, jordgubbar, vinbärsbuskar och liknande godsaker.

• Bli granne med ett bi

Solitära vildbin lever ensamma och eftersom de inte har några samhällen att försvara behöver de inte ha några giftgaddar – de är helt ofarliga för oss. En del vildbin bor i hål i trä. Du kan hjälpa dem genom att fixa ett bi-hotell!


BYGG ETT BI-HOTELL SÅ HÄR:
Borra en massa hål i en träbit. Hålen ska vara ungefär 1 decimeter djupa och 4-10 millimeter stora.
Eller ta bambu (eller torra pinnar av en hallonbuske, de är mjuka och ihåliga i mitten). Dela dem i 1 decimeter långa bitar och fäst ihop ett knippe med hjälp av snöre eller buntband.
Häng upp på en skön och lite skuggig plats.

Kom igen, nu räddar vi humlorna tillsammans! Kommer du att fixa en bi-vattnare? Eller kanske en extra lavendel-planta?

VI SOM GJORDE DETTA!

Panda Planet – tillsammans räddar vi humlor och bin!